30 C
Ploieşti
Thursday, August 18, 2022
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
AcasăDrept penalPersoană aflată în executarea unei pedepse privative de libertate în regim de...

Persoană aflată în executarea unei pedepse privative de libertate în regim de maximă siguranță. Încălcarea dreptului la educație

„Împrejurarea că reclamantului i se schimbase regimul de detenţie într-unul de maximă siguranţă – care nu îi permitea înscrierea în programul de școlarizare în penitenciarul în care se afla – nu este de natură să justifice avizul negativ asupra cererii acestuia de transfer în cadrul unui alt centru de detenție care asigura un astfel de program, câtă vreme dispoziţiile legale în materie [art. 34 alin. (2) din Legea nr. 254/2013] permit persoanelor condamnate și aflate într-o asemenea situaţie să desfăşoare activități de instruire şcolară şi formare profesională.

Ca atare, în cadrul normativ reprezentat de reglementările interne [art. 32 din Constituţie; art. 34 alin. (4) din Legea nr. 254/2013] şi internaţionale (art. 26 din Declaraţia universală a drepturilor omului; art. 14 din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, art. 2 Protocolul nr. 1 adițional la Convenția europeană) care consacră  dreptul la educaţie şi învăţătură ca pe un drept fundamental al persoanei, fapta autorităţii –pârâte, de a împiedica, pentru motive nejustificate obiectiv, exerciţiul efectiv al acestui drept are caracter ilicit şi este angajatoare de răspundere delictuală.

Aceasta, cu atât mai mult cu cât, în evaluarea solicitării condamnatului de a avea acces la învăţătură, autoritatea în domeniu trebuia să ţină seama în mod determinant şi de scopul executării pedepselor (art. 3 din Legea nr. 254/2003) care este acela „al prevenirii săvârşirii de noi infracţiuni” şi de „formare a unei atitudini corecte faţă de ordinea de drept, faţă de regulile de convieţuire socială şi faţă de muncă, în vederea reintegrării în societate a deţinuţilor”. Or, atingerea acestui deziderat al reintegrării sociale nu este posibilă în absenţa unui nivel de educaţie care să permită înţelegerea valorilor care trebuie să fundamenteze societatea, incompatibile cu săvârşirea de fapte antisociale.”

(I.C.C.J., Secția I civilă, decizia nr. 606 din 24 martie 2021)

foto:david-veksler/unsplash.com

- LegalEasy -spot_img

Cele mai populare

Comentarii Recente