15.1 C
Ploieşti
Monday, September 20, 2021
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
AcasăDrept europeanParlamentul European

Parlamentul European

Parlamentul are trei roluri principale:

  1. Împarte cu Consiliul puterea legislativă – adoptarea legilor. Faptul că este un organism ales prin vot direct contribuie la garantarea legitimității democratice a dreptului european.
  2. Exercită controlul democratic asupra tuturor instituțiilor UE, în special asupra Comisiei. Deține puterea de a aproba sau de a respinge numirile pentru funcția de președinte al Comisiei și pentru comisari și are dreptul de a demite Comisia în întregime.
  3. Împreună cu Consiliul deține autoritatea asupra bugetului UE și poate influența cheltuielile UE. La finalul procedurii de stabilire a bugetului, adoptă sau respinge proiectul de buget în ansamblu.

Deputații Parlamentului European (DPE) sunt aleși prin vot direct de către cetățenii UE pentru a le reprezenta interesele.  Alegerile sunt organizate la interval de cinci ani.

Locurile în Parlamentul European sunt alocate statelor membre în funcție de procentul pe care îl  reprezintă din populația UE.

Majoritatea deputaților PE fac parte dintr-un partid politic național în țara lor de origine. În cadrul Parlamentului European, partidele naționale se înscriu în grupuri politice la nivelul UE, iar majoritatea deputaților PE aparțin unuia dintre aceste grupuri.

Activitatea Parlamentului se împarte în două etape principale:

  1. Pregătirea pentru sesiunea plenară: este efectuată de către DPE reuniți în cadrul celor 20 de comisii parlamentare specializate în anumite domenii de activitate ale UE. Aspectele prezentate spre dezbatere sunt discutate și în cadrul grupurilor politice.
  2. Sesiunea plenară în sine: sesiunile plenare, la care participă toți DPE, au loc în mod normal la Strasbourg (o săptămână pe lună), iar uneori se organizează sesiuni suplimentare la Bruxelles.

În decursul acestor sesiuni, Parlamentul examinează propunerile legislative și adoptă modificările înainte de a ajunge la o decizie privind ansamblul textului.

(Sursa – Cum funcționează Uniunea Europeană – Ghidul instituțiilor UE pentru fiecare – www.europa.eu)

Articolul precedentZiua mondială a mediului
Articolul următorComisia Europeană
- LegalEasy -spot_img

Cele mai populare

Comentarii Recente