12.1 C
Ploieşti
Saturday, October 16, 2021
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
AcasăACTUALITATEPână la data de 01 octombrie creșele vor fi arondate grădinițelor cu...

Până la data de 01 octombrie creșele vor fi arondate grădinițelor cu program prelungit

Astăzi s-a publicat ordonanța de urgență care modifică legea educației naționale și care prevede că fac parte din sistemul național de învățământ preuniversitar și creșele. Acestea oferă copiilor antepreșcolari cu vârste cuprinse între 11 luni și 3 ani servicii integrate de educație, îngrijire și supraveghere.

Începând cu anul școlar 2021—2022, creșele de stat sunt arondate, la solicitarea primarilor, ca urmare a hotărârilor autorităților deliberative, prin decizie a inspectoratelor școlare, unităților de învățământ preșcolar cu program prelungit, cu personalitate juridică.

În cazul în care autoritățile administrației publice locale nu solicită arondarea, creșele de stat rămân instituții publice de subordonare locală, cu personalitate juridică. În această situație, inspectoratele școlare asigură coordonarea metodologică a respectivelor creșe.

Dacă la nivelul localității există un număr de creșe de stat mai mare decât numărul unităților de învățământ preșcolar cu program prelungit, inspectoratele școlare județene/al municipiului București pot decide arondarea creșelor de stat la unități de învățământ preșcolar cu program normal.

Inspectoratele școlare finalizează procedura de arondare a creșelor de stat la unitățile de învățământ preuniversitar preșcolar până la data de 1 octombrie 2021.

În expunerea de motive a actului normativ se prevede că începând cu anul școlar 2021—2022, sunt întrunite toate condițiile pentru funcționarea unui sistem unitar de educație timpurie, incluziv și de calitate, prin preluarea creșelor în sistemul de educație și pentru asigurarea unei guvernanțe unitare și coerente, conform prevederilor Legii educației naționale.

foto:hollie-santos/unsplash.com

- LegalEasy -spot_img

Cele mai populare

Comentarii Recente