21.4 C
Ploieşti
Thursday, August 11, 2022
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
AcasăDrept civilObligația de întreținere - condițiile în care poți solicita acordarea ...

Obligația de întreținere – condițiile în care poți solicita acordarea întreținerii

Obligația de întreţinere există numai între persoanele prevăzute de lege (între soţ şi soţie, rudele în linie dreaptă, între fraţi şi surori, precum şi între celelalte persoane anume prevăzute de lege) și numai dacă sunt întrunite condiţiile impuse de aceasta.

Deci, doar a te afla printre persoanele care pot solicita acordarea  întreținerii, nu este suficient.

O primă condiție pe care legea o prevede în legătură cu persoanele care pot solicita întreținere în favoarea lor, este aceea că au acest drept numai dacă se află în nevoie, neputându-se întreține din munca sau din bunurile lor.

Există însă o excepție, și anume cazul minorului care cere întreţinere de la părinţii săi, legea considerând că acesta se află în nevoie dacă nu se poate întreţine din munca sa, chiar dacă ar avea bunuri.

Cu toate acestea, în cazul în care părinţii n-ar putea presta întreţinerea fără a-şi primejdui propria lor existenţă, instanţa poate încuviinţa ca întreţinerea să se asigure prin valorificarea bunurilor pe care acesta le are, cu excepţia celor de strictă necesitate.

A doua condiție prevăzută de lege pentru cei care pretind întreținerea, este de a nu se face vinovați faţă de cel obligat la întreţinere de fapte grave, contrare legii sau bunelor moravuri.

O a treia condiție este aceea de a nu se afla în stare de nevoie din culpa sa, caz în care poate cere numai întreţinerea de strictă necesitate.

foto:toa-heftiba/unsplash.com

- LegalEasy -spot_img

Cele mai populare

Comentarii Recente