30 C
Ploieşti
Saturday, May 21, 2022
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
AcasăACTUALITATEO nouă excepție de la interdicția de circulație în cazul carantinei de...

O nouă excepție de la interdicția de circulație în cazul carantinei de noapte

De sâmbătă s-au modificat, din nou, restricțiile și interdicțiile aplicabile pe durata stării de alertă.

Printre altele, a fost introdusă o nouă excepție de la interdicția circulației în localitățile în care se instituie carantina de noapte.

Concret, excepția se aplică, indiferent de motivul deplasării,  nu doar persoanelor vaccinate, ci și acelora care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

Reamintim faptul că se instituie carantina de noapte:

  • în zilele de vineri, sâmbătă și duminică în intervalul orar 20,00-5,00, în localitățile unde incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 6/1.000 de locuitori și mai mică sau egală cu 7,5/1.000 de locuitori;
  • în toate zilele săptămânii în intervalul orar 20,00-5,00, în localitățile unde incidența cumulată la 14 zile depășește 7,5/1.000 de locuitori.

Rămân de asemenea aplicabile excepțiile privind deplasările justificate de motive speciale:

  1. deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi – pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, legitimația de serviciu sau adeverința eliberată de angajator ori o declarație pe propria răspundere;
  1. deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, precum și pentru achiziționarea de medicamente;
  1. deplasări în afara localităților ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane, şi care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;
  1. deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie.

Pentru verificarea motivului deplasării în interes personal, prevăzut la pct. 2 – 4 persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil.

Declarațiile pe proprie răspundere, în toate cele patru cazuri, trebuie să cuprindă numele, prenumele, data nașterii, adresa locuinței/gospodăriei/locului activității profesionale, motivul deplasării, data completării și semnătura.

foto:marjanblan/unsplash.com

- LegalEasy -spot_img

Cele mai populare

Comentarii Recente