9.9 C
Ploieşti
Wednesday, September 22, 2021
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
AcasăACTUALITATEModificări vizând obligațiile persoanelor juridice care nu angajează persoane cu handicap

Modificări vizând obligațiile persoanelor juridice care nu angajează persoane cu handicap

De vineri, persoanele juridice care nu angajează persoane cu handicap pot achiziționa, în anumite condiții, produse și/sau servicii de la unitățile protejate autorizate care desfășoară activități de intermedieri.

Reamintim că persoanele juridice care nu angajează persoane cu handicap, pot opta pentru:

  • plata lunară către bugetul de stat a unei  sume reprezentând salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată înmulțit cu numărul de locuri de muncă în care nu au angajat persoane cu handicap;
  • plata lunară către bugetul de stat a unei sume reprezentând echivalentul a minimum 50% din salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată înmulțit cu numărul de locuri de muncă în care nu au angajat persoane cu handicap, iar cu suma reprezentând diferența până la 100% să achiziționeze, pe bază de parteneriat, produse și/sau servicii realizate prin activitatea proprie a persoanelor cu handicap angajate în unități protejate autorizate.

În cazul în care se optează pentru achiziționarea de produse și/sau servicii care nu provin din activitatea proprie a persoanelor cu handicap angajate în unități protejate autorizate, ci din activități de intermediere, legea prevede că:

  • unitățile protejate autorizate trebuie să fie înființate în cadrul organizațiilor persoanelor cu handicap
  • minimum 75% din profitul obținut trebuie să fie destinat programelor de integrare socioprofesională pentru persoanele cu handicap din organizațiile respective.
  • activitățile de intermedieri trebuie să privească numai la produse și/sau servicii oferite de către o altă unitate protejată autorizată potrivit legii.

(Notă – Legea nr. 81/2021, privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 60/2017 pentru modificarea și completarea Legii nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap a fost publicată în Monitorul Oficial din 13 aprilie 2021)

foto:absolutvision/unsplash.com

- LegalEasy -spot_img

Cele mai populare

Comentarii Recente