1.2 C
Ploieşti
Saturday, November 26, 2022
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
AcasăContravenționalLucrări de construcții fără autorizație. Până când se poate aplica amenda contravențională?

Lucrări de construcții fără autorizație. Până când se poate aplica amenda contravențională?

Executarea sau desfiinţarea, totală ori parţială, fără autorizaţie a lucrărilor de construcții reprezintă contravenție sancționată de legea privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii (Legea nr. 50/1991) cu amendă de la 1.000 lei la 100.000 lei.

Același act normativ prevede că dreptul de a constata contravenţiile şi de a aplica amenzile contravenționale se prescrie în termen de 3 ani de la data săvârşirii faptei, iar construcţiile executate fără autorizaţie de construire sau cu nerespectarea prevederilor acesteia, precum şi cele care nu au efectuată recepţia la terminarea lucrărilor, potrivit legii, NU SE CONSIDERĂ FINALIZATE.

Într-o decizie de interpretare pronunțată recent de instanța supremă s-a stabilit data de la care curge termenul de prescripție de 3 ani: „termenul de prescripție a răspunderii contravenționale pentru contravențiile prevăzute de art. 26 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 50/1991, republicată, constând în executarea, fără autorizație de construire, a unei construcții ce cuprinde toate elementele structurale necesare pentru a fi considerată terminată la data constatării contravenției, curge de la data terminării ÎN FAPT a construcției.”

- LegalEasy -spot_img

Cele mai populare

Comentarii Recente