18 C
Ploieşti
Tuesday, August 16, 2022
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
AcasăACTUALITATEInițiativă legislativă cetățenească. „Legea suveranității — Legea pentru protejarea interesului superior și...

Inițiativă legislativă cetățenească. „Legea suveranității — Legea pentru protejarea interesului superior și suveran al poporului și al cetățeanului român”

Proiectul de lege intitulat „Legea suveranității — Legea pentru protejarea interesului superior și suveran al poporului și al cetățeanului român” și inițiat de către cetățeni, a fost publicat ieri în Monitorul Oficial.

Scopul inițiativei legislative este, potrivit documentului,  restaurarea suveranității și a stării de drept, astfel cum sunt acestea prevăzute de Constituția României. Unicitatea reglementării în materia suveranității naționale este concretizată prin modificări ale unor reglementări în materii conexe, indispensabile realizării scopului urmărit. Aceste modificări se constituie în mijloace prin care se consolidează suveranitatea și starea de drept în România.

Se mai arată că proiectul legislativ pleacă de la rigoarea constituțională conform căreia suveranitatea aparține poporului român și că aceasta se fundamentează pe patru piloni:

1) întărirea și garantarea drepturilor și libertăților cetățeanului, precum și a suveranității și siguranței statului român;

 2) protejarea și asigurarea unui mediu sănătos care să permită dezvoltarea și traiul normal al cetățeanului;

 3) maximizarea beneficiilor cetățeanului obținute de pe urma bogățiilor naturale ale țării și, în general, al mediului economic, văzute ca mijloace de dezvoltare socioeconomice;

4) consolidarea sistemului național de apărare, sistem care urmează să fie eficientizat și subordonat exclusiv voinței poporului și având ca unic scop garantarea suveranității, independenței și a unității statului, a integrității teritoriale a țării și a democrației constituționale, cu respectarea dispozițiilor art. 118 din Constituția României.

Proiectul de lege prevede, printre altele, interdicția de a stabili prin acte administrative normative limitări ale drepturilor și libertăților fundamentale ale omului  și abrogarea Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

De asemenea, se propune modificarea Legii nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, în sensul introducerii interdicției de a modifica identitatea sexuală biologică a copilului dobândită la naștere, până la vârsta de 18 ani. Se mai propune și interzicerea punerii la dispoziția copiilor sub vârsta de optsprezece ani a oricăror informații sau materiale care promovează abaterea de la identitatea sexuală biologică, reasignarea de gen și homosexualitatea.

Printre modificările propuse codului penal se află și prevederea potrivit căreia „constituie act de înaltă trădare care atrage aceeași pedeapsă nepunerea în aplicare de către Președintele României a deciziilor Curții Constituționale prin care se soluționează conflicte de natură constituțională în termen de 10 zile de la comunicarea dispozitivului”.

Notă: Iniţiativa legislativă poate aparţine nu numai  Guvernului, deputaţilor și senatorilor, ci și cetățenilor –  unui număr de cel puţin 100.000 de cetăţeni cu drept de vot.

Cetăţenii care îşi manifestă dreptul la iniţiativă legislativă trebuie să provină din cel puţin un sfert din judeţele ţării, iar în fiecare din aceste judeţe, respectiv în municipiul Bucureşti, trebuie să fie înregistrate cel puţin 5.000 de semnături în sprijinul acestei iniţiative.

Constituția prevede că nu pot face obiectul iniţiativei legislative a cetăţenilor problemele fiscale, cele cu caracter internaţional, amnistia şi graţierea.

foto:glen-carrie/unsplash.com

- LegalEasy -spot_img

Cele mai populare

Comentarii Recente