13.9 C
Ploieşti
Tuesday, September 21, 2021
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
AcasăDrept penalInfracțiunea de incest. Decizie cu caracter obligatoriu vizând dovedirea raportului de rudenie

Infracțiunea de incest. Decizie cu caracter obligatoriu vizând dovedirea raportului de rudenie

Constituie infracțiunea de incest raportul sexual consimţit, săvârşit între rude în linie directă sau între fraţi şi surori; infracțiunea se pedepseşte cu închisoarea de la un an la 5 ani.

Într-o decizie cu caracter obligatoriu, instanța supremă a arătat că stabilirea calităţii de rude biologice în linie directă sau între fraţi şi surori, în cazul în care subiect al infracţiunii este o persoană adoptată, poate avea loc în cadrul procesului penal.

În cazul în care unul dintre subiecții infracțiunii este adoptat, raportul juridic civil de rude în linie directă sau fraţi şi surori poate fi  stabilit în absenţa actelor de stare civilă şi a unei acţiuni civile cu acest obiect, în cadrul procesului penal potrivit mijloacelor de probă prevăzute în Codul de procedură penală.

Efectele legăturii de rudenie biologică stabilite într-un proces civil sau chiar în procesul penal pendinte ulterior comiterii faptei de incest retroactivează până la momentul naşterii copilului.

Decizia ICCJ a fost pronunțată în legătură cu o cauză în care doi inculpați trimiși în judecată întrucât, deși cunoșteau că faptul că între ei există un raport de rudenie, fiind tată și fiică, au întreținut relații sexuale consimțite.

Cei doi au fost achitați în primă instanță, reținându-se că deși au declarat că știau că între ei există raporturi de rudenie în linie dreaptă, filiația inculpatei față de tată nu a fost stabilită în mod legal, prin recunoaștere (prin declarație la serviciul public comunitar local de evidență  a persoanelor, prin înscris autentic sau prin testament) sau printr-o hotărâre judecătorească, astfel cum prevăd dispozițiile codului civil. S-a mai arătat că din actul de naștere al inculpatei nu rezultă filiația acesteia față de tată, rezultând doar filiația față de mama sa adoptivă.

foto:dmitrij-paskevic/unsplash.com

- LegalEasy -spot_img

Cele mai populare

Comentarii Recente