26.9 C
Ploieşti
Thursday, August 18, 2022
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
AcasăUncategorizedInaugurarea Parchetului European

Inaugurarea Parchetului European

Printr-un acord comun din 16 octombrie 2019, Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene au numit-o pe doamna Laura Codruţa Kövesi drept prima șefă a Parchetului European. Pe de altă parte, Consiliul Uniunii Europene, prin decizia din 27 iulie 2020, i-a numit pe primii procurori europeni ai Parchetului European.

Pentru a marca în mod solemn debutul oficial al activităților Parchetului European, o ședință de inaugurare a avut loc astăzi, la ora 11, la Curtea de Justiție a Uniunii Europene.

În cursul acestei ședințe de inaugurare, șefa și procurorii europeni ai Parchetului European și-au luat angajamentul solemn de a respecta obligațiile care decurg din funcția lor.

Parchetul European este un organ independent al Uniunii însărcinat cu investigarea, urmărirea penală și trimiterea în judecată a autorilor infracțiunilor care aduc atingere intereselor financiare ale Uniunii (de exemplu fraudă, corupție sau fraudă transfrontalieră în materie de TVA care depășește 10 milioane de euro).

 În acest scop, Parchetul European desfășoară investigații, efectuează acte de urmărire penală și exercită acțiunea publică în fața instanțelor competente din statele membre.

Parchetul European are sediul la Luxemburg.

Actualmente, 22 de state membre participă la această cooperare consolidată (Austria, Belgia, Bulgaria, Cipru, Croația, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Republica Cehă, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia, Spania și Țările de Jos).

(CJUE – Comunicat de presă din 28 septembrie 2020)

foto: guillaume perigois/unsplash.com

- LegalEasy -spot_img

Cele mai populare

Comentarii Recente