21.4 C
Ploieşti
Thursday, August 11, 2022
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
AcasăDrept penalÎnăsprirea regimului sancționator al abuzurilor sexuale asupra minorilor

Înăsprirea regimului sancționator al abuzurilor sexuale asupra minorilor

Print-o lege intrată astăzi în vigoare au fost aduse mai multe modificări codului penal, care vizează în esență înăsprirea regimului sancționator în cazul infracțiunilor contra libertății și integrității sexuale, mai ales atunci când victimele acestora sunt minori.

Infracțiunile de viol și act sexual cu un minor au fost introduse în categoria celor în legătură cu care nu operează prescripția răspunderii penale. Aceasta înseamnă că, oricât de mare ar fi perioada de timp care a trecut de la data comiterii faptei, va putea fi angajată răspunderea penală a făptuitorului.

În plus, au fost majorate limitele maxime de pedeapsă în cazul infracțiunii de viol atât în forma simplă cât și în variantele agravate. S-au prevăzut limite mai mari de pedepse pentru cei care comit fapte de viol și au în antecedența penală comiterea unor infracțiuni contra libertății și integrității asupra unui minor, pornografie infantilă sau proxenetism asupra unui minor.

În expunerea de motive a legii se arată că la nivelul țării noastre, conform datelor înregistrate de CSM, în ultimii 9 ani au fost înregistrate 8543 de cazuri de viol și 2927 de cazuri de act sexual cu minor.

Se mai atrage atenția că raportare cazurilor de violență sexuală este o problemă foarte serioasă în România, la fel ca în alte țări, întrucât de cele mai multe ori victimele se tem că nu vor fi crezute, că se vor face de rușine, le este teamă de urmările amenințărilor pe care le primesc din partea agresorilor ori sunt speriate că vor fi învinovățite pentru situațiile prin care au trecut.

foto:larry-farr/unsplash.com

- LegalEasy -spot_img

Cele mai populare

Comentarii Recente