16.4 C
Ploieşti
Sunday, June 20, 2021
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
AcasăACTUALITATEEste obligatoriu un test PCR pentru persoanele care sosesc în România din...

Este obligatoriu un test PCR pentru persoanele care sosesc în România din zonele cu risc epidemiologic ridicat?

CNSU a emis ieri o nouă hotărâre (Hotărârea nr. 9/11.02.2021) prin care este actualizată lista țărilor/zonelor/teritoriilor cu risc epidemiologic ridicat și sunt stabilite reguli de aplicare a măsurii carantinei asupra persoanelor care sosesc în România din aceste zone.

Persoanele sosite în România din țările/zonele/teritoriile cu risc epidemiologic ridicat (cu excepția celor sosite din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord) nu sunt obligate să prezinte la intrarea în țară un test COVID-19 negativ.

Totuși, existența unui astfel de test determină perioada pentru care se instituie pentru respectivele persoane măsura carantinei:

  • pentru persoanele care prezintă un document ce atestă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul național (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii), se instituie măsura carantinei la domiciliu sau la locația declarată pentru o perioadă de 10 zile.

Rezultatul negativ al testului RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 este prezentat sub forma unui document (în limba oficială a statului respectiv și în limba engleză), în format letric sau electronic, eliberat de laboratoare autorizate, și va conține inclusiv datele de identificare ale persoanelor pentru care a fost efectuat testul.

Copiii cu vârsta mai mică sau egală de 3 (trei) ani, care sosesc în țară împreună cu persoanele din această categorie, intră în carantină pentru o perioadă similară cu a acestora și sunt exceptați de la obligația prezentării unui document care să ateste rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2.

  • pentru persoanele care nu prezintă la intrarea în tară un document care să ateste rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, se instituie măsura carantinei la domiciliu sau la locația declarată pentru o perioadă de 14 zile.

Persoanele care intră în carantină pentru o perioadă de 14 zile, pot ieși din carantină după a 10 a zi, dacă efectuează un test pentru SARS-CoV-2 în a 8 a zi de carantină, iar rezultatul acestuia este negativ și nu prezintă simptomatologie specifică.

În privința datei de la care se aplică aceste dispoziții, trebuie precizat că Hotărârii  nr. 9 intră în vigoare diferențiat:

  • pentru țările/zonele/teritoriile aflate pe lista aprobată prin HCNSU nr. 6 din 04.02.2021 și care se regăsesc și în lista prevăzută în această Hotărâre, începând cu data de 13.02.2021, ora 00.00.
  • pentru țările nou intrate pe lista aprobată prin această hotărâre, măsurile se aplică începând cu data de 15.02.2021, ora 00.00.

foto: drew hays/unsplash.com

- LegalEasy -spot_img

Cele mai populare

Comentarii Recente