31.4 C
Ploieşti
Wednesday, June 23, 2021
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
AcasăACTUALITATE”Dezinfectant de mâini” fals depistat pe piață de ANPC. Practică comercială înșelătoare

”Dezinfectant de mâini” fals depistat pe piață de ANPC. Practică comercială înșelătoare

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) anunță că, în urma unei acțiuni de supraveghere a pieței desfășurată la sfârșitul săptămânii trecute pe raza municipiului București, au fost găsite la comercializare produse sub marca ”Kolonya – eau de cologne”, prezentate drept ”dezinfectant de mâini”.

Ca atare, luni, 15 februarie 2021, ANPC a dispus tuturor structurilor sale teritoriale, un control pe această temă, pentru a se depista toate produsele similare care s-ar putea afla la vânzare pe cuprinsul întregii țări.

Deja, la nivelul Capitalei, a fost identificată o companie care avea la vânzare produsul ”Kolonya – eau de cologne”, care prezenta o etichetă suplimentară suprapusă, care îl înfățișa publicului drept ”dezinfectant de mâini”.

Fapta constatată de comisarii de la structura bucureșteană a ANPC încalcă prevederile Legii 363/2007 art. 6 alin.1 lit. b, fiind o practică înșelătoare față de consumatori.

Astfel, s-a dispus operatorului economic încetarea practicii neloiale, în conformitate cu art. 13 din Legea 363/2007, precum și aplicarea unei amenzi contravenționale în valoare de 10.000 lei.

(Notă – Legea nr. 363/2007 prevede la art. 6 că o practică comercială este considerată ca fiind acţiune înşelătoare dacă aceasta conţine informaţii false sau, în orice situaţie, inclusiv în prezentarea generală, induce în eroare sau este susceptibilă să inducă în eroare consumatorul mediu, astfel încât, în ambele ipoteze, fie îl determină, fie este susceptibilă a-l determina pe consumator să ia o decizie de tranzacţionare pe care altfel nu ar fi luat-o, chiar dacă informaţiile sunt, în fapt, corecte în raport cu unul sau mai multe elemente, printre care –   (b) principalele caracteristici ale produsului, cum ar fi: disponibilitatea, avantajele, riscurile, fabricarea, compoziţia, accesoriile, asistenţa acordată după vânzare şi instrumentarea reclamaţiilor, modul şi data fabricaţiei sau prestării, livrarea, capacitatea de a corespunde scopului, utilizarea, cantitatea, specificaţiile, originea geografică sau comercială, rezultatele care se pot obţine din utilizarea sa, rezultatele şi caracteristicile esenţiale ale testelor sau controalelor efectuate asupra produsului.)

foto: kelly-sikkema/unsplash.com

- LegalEasy -spot_img

Cele mai populare

Comentarii Recente