21.1 C
Ploieşti
Sunday, June 20, 2021
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
AcasăACTUALITATEDesemnarea membrilor completurilor de judecată de către Colegiile de conducere ale instanțelor...

Desemnarea membrilor completurilor de judecată de către Colegiile de conducere ale instanțelor este constituțională

Stabilirea compunerii completurilor de judecată este o atribuție acordată, prin legea privind organizarea judiciară,  Colegiilor de conducere ale instanțelor.

Curtea Constituțională a respins criticile de neconstituționalitate a acestor dispoziții legale, reținând, printre altele că nu există nicio prevedere constituţională sau vreo exigenţă rezultată din Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale care să impună ca modalitatea de desemnare a membrilor completurilor să fie realizată în mod direct prin lege.

Dacă legea reglementează un anumit mod de desemnare a membrilor completurilor de judecată (spre exemplu, tragere la sorţi, în cazul Completurilor de 5 judecători din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie), colegiile de conducere ale instanţelor judecătoreşti nu pot stabili un alt mod de desemnare a acestora.

În lipsa unei prevederi legale exprese care să reglementeze un anumit mod de desemnare a membrilor completurilor, colegiile de conducere ale instanţelor judecătoreşti pot stabili ele însele modul de desemnare a acestora.

foto:unsplash.com

- LegalEasy -spot_img

Cele mai populare

Comentarii Recente