18 C
Ploieşti
Tuesday, August 16, 2022
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
AcasăACTUALITATEDe astăzi se acordă compensări pentru operatorii economici care acordă o reducere...

De astăzi se acordă compensări pentru operatorii economici care acordă o reducere de preț de 0,5 lei/litru de motorină și benzină către consumatorii finali

Ordonanța de urgență pentru susținerea acordării de reduceri ale prețurilor la benzină și motorină a fost publicată ieri în Monitorul Oficial. Potrivit acesteia, în perioada 1 iulie—30 septembrie 2022, operatorii economici care comercializează benzină și motorină către clienții finali – persoane fizice și juridice care achiziționează carburanții din depozite și/sau stații de distribuție pentru consumul propriu -, și care acordă o reducere de preț de 0,5 lei/litru, inclusiv TVA, la prețul de vânzare, beneficiază de la bugetul de stat de o compensare de 0,25 lei/litru, inclusiv TVA, aferentă reducerii acordate.

Măsura compensării se aplică pentru comercializarea benzinei și motorinei către clienți finali pentru consumul propriu, atât la vânzarea cu amănuntul, cât și la vânzarea angro prin depozitele furnizorilor/distribuitorilor.  

În perioada de aplicare a acestei scheme de compensare, operatorii economici care comercializează benzina și motorina către clienți finali prin intermediul stațiilor de carburanți, vor afișa pe totem prețul care include această reducere de preț, iar în sistemul de gestiune și la pompă va fi înscris prețul de vânzare fără reducerea comercială.

Creșterea nejustificată a prețurilor la carburanți în perioada 1 iulie—30 septembrie 2022 constituie, potrivit actului normativ, acțiune speculativă și se sancționează potrivit Legii privind combaterea concurenței neloiale și a Ordonanței Guvernului privind protecția consumatorilor.

Se interzice revânzarea produselor achiziționate în condițiile reducerii de preț. Astfel, actul normativ prevede că revânzarea produselor achiziționate în aceste condiții  reprezintă contravenție și se sancționează:

  • cu amendă de la 50.000 lei la 500.000 lei pentru contravențiile săvârșite de persoane juridice
  • cu amendă de la 5.500 lei la 11.000 lei pentru contravențiile săvârșite de persoane fizice.

Photo by Dawn McDonald on Unsplash

- LegalEasy -spot_img

Cele mai populare

Comentarii Recente