21.2 C
Ploieşti
Wednesday, October 4, 2023
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
AcasăACTUALITATECumpărarea vechimii în muncă necesară pensionării pentru limită de vârstă este posibilă...

Cumpărarea vechimii în muncă necesară pensionării pentru limită de vârstă este posibilă până la 31 decembrie 2024

Printr-o ordonanță de urgență publicată ieri, 31 august 2023, a fost prelungită perioada în care se acordă posibilitatea cumpărării vechimii în muncă necesare pensionării pentru limită de vârstă.

Dacă inițial cumpărarea vechimii în muncă putea fi făcută până astăzi, 01 septembrie 2023, termenul a fost prelungit până pe 31 decembrie 2024.

Astfel, persoanele interesate pot cumpăra vechime pentru o perioadă de cel mult 6 ani anterioară datei încheierii contractului de asigurare socială. Plata contribuţiei se poate face într-o singură tranşă sau în tranşe lunare, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2024.

Pot cumpăra vechime în muncă cetățenii români din ţară sau din străinătate care nu sunt pensionari şi care nu au fost asiguraţi în sistemul public de pensii.

Această formă de asigurare se adresează tuturor persoanelor care doresc să-și completeze stagiul de cotizare în vederea acordării pensiei pentru limită de vârstă, respectând vârsta standard de pensionare de 65 ani la bărbați și 63 ani la femei.

Venitul pentru care se achită contribuţia de asigurări sociale trebuie să fie cel puțin egal cu salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, în vigoare la data încheierii contractului de asigurare.

foto: alexander mils/unsplash.com

- LegalEasy -spot_img

Cele mai populare

Comentarii Recente