21.1 C
Ploieşti
Sunday, June 20, 2021
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
AcasăDrept penalConstituirea unui grup infracţional organizat. Infracţiune autonomă

Constituirea unui grup infracţional organizat. Infracţiune autonomă

Iniţierea sau constituirea unui grup infracţional organizat, aderarea sau sprijinirea, sub orice formă, a unui astfel de grup, constituie infracțiune prevăzută de dispozițiile art. 367 Cod penal.

Prin grup infracţional organizat se înţelege grupul structurat, format din trei sau mai multe persoane, constituit pentru o anumită perioadă de timp şi pentru a acţiona în mod coordonat în scopul comiterii uneia sau mai multor infracţiuni.

„Infracţiunea de constituire a unui grup infracţional organizat este autonomă în raport cu infracţiunile scop, iar întrunirea elementelor constitutive ale infracţiunii prevăzute în art. 367 C. pen. nu poate fi dedusă numai din participarea făptuitorilor la săvârşirea infracţiunilor scop şi nu poate fi echivalată cu aceasta, în condiţiile în care nu există o înţelegere neechivocă între făptuitori în luarea deciziei de constituire a unui grup infracţional organizat, nu se identifică acţiuni de constituire a grupului sau de aderare la acesta şi nu se poate stabili nici caracterul structurat al grupului, nici rolul determinat al fiecărui membru.”

I.C.C.J., Secţia penală, decizia nr. 157/A din 22 iunie 2020

foto:markus-spiske/unsplash.com

- LegalEasy -spot_img

Cele mai populare

Comentarii Recente