20 C
Ploieşti
Tuesday, August 16, 2022
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
AcasăACTUALITATEConcediul și indemnizația pentru carantină și izolare. Noi prevederi legale

Concediul și indemnizația pentru carantină și izolare. Noi prevederi legale

Noi modificări ale legislației privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate au apărut ieri în Monitorul Oficial. Intervenția legislativă a fost justificată, între altele, prin aceea că soluțiile legislative preconizate prin Legea nr. 136/2020 (noul cadru legal al carantinei persoanelor și izolării) nu acoperă întreaga problematică privind modul de acordare a certificatelor de concediu medical, precum și a indemnizațiilor aferente acestora, în cazul în care se dispune carantina persoanelor sau, după caz, izolarea acestora.

În privința concediului și indemnizației pentru carantină, noul cadru legal face trimitere la condițiile prevăzute în Legea nr. 136/2020.

Reamintim că, potrivit acesteia, concediul şi indemnizaţia pentru carantină se acordă asiguraţilor cărora li se interzice continuarea activităţii, care nu poate fi realizată la domiciliu, din cauza unei suspiciuni asupra unei boli contagioase, pe durata stabilită prin certificatul eliberat de direcţia de sănătate publică.

Certificatul de concediu medical pentru carantină se eliberează de medicul curant, pe baza certificatului eliberat de organele de specialitate ale direcţiilor de sănătate publică.

În privința concediului și indemnizației în cazul izolării, se introduc următoarele dispoziții:

  • pentru persoanele asigurate pentru care s-a dispus măsura izolării, în condițiile Legii nr. 136/2020, certificatele de concediu medical se eliberează de către medicii curanți care au luat în evidență aceste persoane; în aceste cazuri, durata concediilor medicale este stabilită de către medicii curanți, în funcție de evoluția bolii;
  • concediile și indemnizațiile pentru incapacitate temporară de muncă determinată de bolile infectocontagioase pentru care se instituie măsura izolării, potrivit legii, se acordă până la data confirmării persoanei ca fiind vindecată pe baza examinărilor clinice și paraclinice sau a recomandării medicului care constată că riscul de transmitere a bolii nu mai există.

Cuantumul brut lunar al indemnizației pentru carantină sau izolare reprezintă 100% din baza de calcul stabilită conform legii și se suportă integral din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate.

De asemenea, durata concediilor pentru carantină sau izolare nu diminuează numărul zilelor de concediu medical acordate unui asigurat pentru celelalte afecțiuni.

(OUG nr. 126/2020 pentru modificarea OUG nr. 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate și instituirea unor măsuri privind indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate)

- LegalEasy -spot_img

Cele mai populare

Comentarii Recente