28.4 C
Ploieşti
Thursday, August 11, 2022
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
AcasăDrept europeanComisia recomandă ca întreprinderilor care au legături cu paradisurile fiscale să nu...

Comisia recomandă ca întreprinderilor care au legături cu paradisurile fiscale să nu li se acorde sprijin financiar

Comisia Europeană a emis pe 14 iulie o recomandare ca statele membre să nu acorde sprijin financiar întreprinderilor care au legături cu țări ce se află pe lista UE  a jurisdicțiilor necooperante în scopuri fiscale.

Restricțiile ar trebui să li se aplice și întreprinderilor care au fost condamnate pentru infracțiuni financiare grave, inclusiv, printre altele, pentru fraudă financiară, corupție, neplata obligațiilor fiscale și a celor în materie de securitate socială.

Scopul recomandării este să ofere orientări statelor membre cu privire la modul de stabilire a unor condiții pentru primirea de sprijin financiar prin care să se prevină utilizarea abuzivă a fondurilor publice și să se consolideze garanțiile împotriva abuzurilor fiscale în întreaga UE, în conformitate cu legislația UE. Prin coordonarea restricțiilor privind acordarea de sprijin financiar, statele membre ar preveni, de asemenea, neconcordanțele și denaturările din cadrul pieței unice.

Recomandarea își propune să ofere statelor membre un model, conform cu legislația UE, referitor la prevenirea utilizării asistenței din fonduri publice pentru operațiuni de fraudă fiscală, evaziune fiscală, evitare a obligațiilor fiscale sau spălare a banilor ori pentru finanțarea terorismului.

În special, întreprinderile care au legături cu țările de pe lista UE a jurisdicțiilor necooperante în scopuri fiscale (de exemplu, în cazul în care o întreprindere este rezidentă fiscal într-o astfel de jurisdicție) nu ar trebui să beneficieze de sprijin public.

În cazul în care statele membre decid să introducă astfel de dispoziții în legislația lor națională, Comisia sugerează o serie de condiții care să fie impuse pentru acordarea sprijinului financiar.

 Lista UE a jurisdicțiilor necooperante în scopuri fiscale este cea mai bună bază pentru aplicarea unor astfel de restricții, deoarece le va permite tuturor statelor membre să acționeze în mod consecvent și va evita adoptarea unor măsuri individuale care ar putea încălca legislația UE. Utilizarea acestei liste pentru punerea în aplicare a restricțiilor va crea, de asemenea, mai multă claritate și siguranță pentru întreprinderi.

În același timp, Comisia este pregătită să discute cu statele membre despre planurile lor specifice pentru a se asigura că acordarea de ajutoare de stat, în special sub formă de recapitalizări, se va limita la întreprinderile care își plătesc impozitele în mod echitabil.

De asemenea, Comisia recomandă anumite excepții de la aceste restricții – care trebuie să fie aplicate în condiții stricte – pentru a-i proteja pe contribuabilii cinstiți. Chiar și în cazul în care are legături cu țările de pe lista UE a jurisdicțiilor necooperante în scopuri fiscale, o întreprindere ar trebui să aibă în continuare acces la sprijin financiar în anumite circumstanțe. O astfel de situație ar putea apărea, de exemplu, în cazul în care întreprinderea poate dovedi că și-a plătit impozitele corespunzătoare în statul membru respectiv pentru o anumită perioadă de timp (de exemplu, în ultimii trei ani) sau dacă are o prezență economică reală în țara de pe listă. Statelor membre li se recomandă să introducă sancțiuni adecvate pentru a descuraja solicitanții să furnizeze informații false sau inexacte.

De asemenea, statele membre ar trebui să convină asupra unor cerințe rezonabile prin care întreprinderile să poată demonstra că nu au nicio legătură cu vreuna din țările aflate pe lista UE a jurisdicțiilor necooperante în scopuri fiscale. Recomandarea sugerează unele principii pentru sprijinirea statelor membre în această privință.

În fine, statele membre ar trebui să informeze Comisia cu privire la măsurile pe care le vor pune în aplicare pentru a se conforma recomandării de astăzi, în concordanță cu principiile bunei guvernanțe ale UE. Comisia va publica, în decurs de trei ani, un raport privind impactul acestei recomandări.

- LegalEasy -spot_img

Cele mai populare

Comentarii Recente