27.3 C
Ploieşti
Thursday, August 11, 2022
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
AcasăACTUALITATECine poate vota duminică

Cine poate vota duminică

Cetăţenii români au dreptul de vot indiferent de rasă, sex, naţionalitate, origine etnică, limbă vorbită, religie, opinie politică, avere sau origine socială, conform Constituţiei şi legislaţiei în vigoare.

Cetăţenii români au drept de vot de la vârsta de 18 ani, dacă această vârstă a fost împlinită până în ziua alegerilor inclusiv.

 Nu au drept de vot:

  • debilii sau alienaţii mintal, puşi sub interdicţie;
  • persoanele cărora li s-a interzis exercitarea dreptului de a alege, pe durata stabilită prin hotărâre judecătorească definitivă.

Potrivit Autorității Electorale Permanente, numărul total de cetățeni cu drept de vot înscriși în Registrul electoral la data de 2 decembrie 2020 este de 18.191.396.

Astfel, după efectuarea tuturor actualizărilor, situația numărului de alegători valabil  pentru alegerea Senatului și a Camerei Deputaților din data de 6 decembrie 2020 este următoarea:

  • Numărul total al persoanelor care au dreptul de vot interzis este de 19.604 cetățeni;
  • Numărul total de cetățeni români cu domiciliul în străinătate care figurează cu drept de vot la acest scrutin este 740.367 de persoane;
  • Numărul total al alegătorilor români din străinătate care au optat pentru votul prin corespondență este de 35.808 cetățeni;
  • Numărul total al alegătorilor români din străinătate care au optat pentru votul la secția de votare este de 3.078 cetățeni.

AEP mai precizează că alegătorii care au domiciliul în România și care au optat să voteze în străinătate, atât pentru votul prin corespondență, cât și pentru votul la o secție de votare, în număr de 34.192, au fost radiați din listele electorale permanente din România pentru acest scrutin.

Împiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exercițiu al dreptului de a alege constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani.

foto:glen-carrie/unsplash.com

- LegalEasy -spot_img

Cele mai populare

Comentarii Recente