9.9 C
Ploieşti
Wednesday, September 22, 2021
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
AcasăDrept penalCCR: hotărârea judecătorească penală trebuie să fie motivată în fapt și în...

CCR: hotărârea judecătorească penală trebuie să fie motivată în fapt și în drept la data pronunțării

În cadrul procesului penal, completul de judecată deliberează  la finalul fazei de judecată, rezultatul deliberării fiind consemnat într-o minută. Președintele completului pronunță minuta hotărârii.

Hotărârea se redactează de unul dintre judecătorii care au participat la soluționarea cauzei, în cel mult 30 de zile de la pronunțare.

Într-o decizie pronunțată astăzi, Curtea Constituțională  a constatat că redactarea hotărârii judecătorești penale (motivarea în fapt și în drept) ulterior pronunțării minutei (soluției) dispuse în cauză lipsește persoana condamnată de garanţiile înfăptuirii actului de justiţie, aduce atingere dreptului de acces la instanță și dreptului la un proces echitabil.

Totodată, Curtea a constatat că punerea în executare a unei hotărâri judecătorești penale definitive, anterior motivării în fapt și în drept a acesteia, este contrară dispozițiilor constituționale și convenționale referitoare la libertatea individuală și siguranța persoanei și celor care consacră demnitatea umană și dreptatea, ca valori supreme ale statului de drept.

Prin urmare, Curtea a constatat că este necesar ca hotărârea judecătorească să fie redactată, motivată în fapt și în drept, la data pronunțării.

- LegalEasy -spot_img

Cele mai populare

Comentarii Recente