32.5 C
Ploieşti
Friday, July 1, 2022
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
AcasăACTUALITATEA fost oficializată Procedura de încadrare în muncă a cetățenilor ucraineni care...

A fost oficializată Procedura de încadrare în muncă a cetățenilor ucraineni care provin din zona de conflict armat din Ucraina

Ministerul Muncii a elaborat Procedura de încadrare în muncă a cetățenilor ucraineni care provin din zona de conflict armat din Ucraina, aceasta fiind publicată în Monitorul Oficial.

Cetățenii ucraineni care provin din zona de conflict armat din Ucraina și doresc să se încadreze în muncă, dar nu dețin documente care să probeze calificarea profesională sau experiența în activitate se pot prezenta la agențiile pentru ocuparea forței de muncă, pentru a fi înregistrați.

Înregistrarea la agențiile pentru ocuparea forței de muncă se face în baza actului de identitate, pașaportului sau a altui document care atestă identitatea

După înregistrare, persoanele au acces gratuit la serviciile și măsurile prevăzute de Legea privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă.

În cadrul serviciilor de informare și consiliere profesională, persoana completează, cu sprijinul și sub îndrumarea consilierului de orientare în carieră, o declarație pe propria răspundere referitoare la studiile absolvite, calificările profesionale deținute, experiența profesională , aptitudinea în muncă  și antecedentele penale incompatibile cu activitățile pe care urmează să le desfășoare în România. Declarația este disponibilă în limba română și limba ucraineană.

După parcurgerea activităților din cadrul serviciilor de informare și consiliere profesională, persoana este mediată în muncă pe un loc de muncă vacant care corespunde calificărilor și experienței declarate de aceasta și primește dispoziția de repartizare în vederea prezentării la angajator.

Susținerea interviului sau probei de lucru se efectuează la angajatorul pentru care persoana a primit dispoziția de repartizare.

În cazul în care cetățeanul ucrainean contactează direct un angajator, fără a mai solicita serviciile agențiilor pentru ocuparea forței de muncă, acesta completează declarația pe propria răspundere împreună cu angajatorul la care urmează să se încadreze. Declarația stă la baza încheierii contractului de muncă.

Modelul declarației se publică și se poate descărca de pe paginile de internet ale Ministerului Muncii și Solidarității Sociale și Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă.

foto:element5-digital/unsplash.com

- LegalEasy -spot_img

Cele mai populare

Comentarii Recente