18 C
Ploieşti
Tuesday, August 16, 2022
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
AcasăIndustrieMediu90% din deșeurile reciclabile din România vor fi colectate și procesate

90% din deșeurile reciclabile din România vor fi colectate și procesate

Ministerul mediului, apelor și pădurilor a anunțat joia trecută lansarea în dezbatere publică a proiectului de Hotărâre de Guvern privind sistemul garanție-returnare. Acesta funcționează deja în peste 10 state europene, cu rezultate care ating colectarea și procesarea a circa 90% din deșeurile reciclabile puse pe piață.

Conform sistemului definit prin proiectul de HG, cantitățile de deșeuri returnate în magazine vor ajunge ulterior în centre regionale de sortare pentru ca, mai apoi, să ajungă la reciclatori.

Urmând să intre în vigoare începând cu 1 ianuarie 2021, Hotărârea de Guvern prevede ca întreaga infrastructură să fie finalizată în termen de un an de la data selectării operatorului național de sistem.

Astfel, întreaga infrastructură de preluare a deșeurilor din magazine va fi organizată printr-un operator unic de sistem, la fel ca în statele în care sistemul funcționează deja. Acest operator va fi o entitate non-profit în care se vor găsi producători sau reprezentanți ai acestora, dar și retaileri.

foto:nick-fewings/unsplash.com

Articolul precedentLocuri de departe
Articolul următorTelemedicina
- LegalEasy -spot_img

Cele mai populare

Comentarii Recente