UAT sancționată pentru discriminare întrucât nu a asigurat accesibilitatea la drumul public unei persoane utilizatoare a unui scaun cu rotile

0
977

O asociaţie care doreşte să vină în sprijinul persoanelor cu probleme locomotorii a căror autonomie şi calitate a vieţii este afectată de dizabilitate, a reclamat  Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) faptul că unul dintre membrii săi (domiciliat în comuna Schitu, judeţul Olt), fiind utilizator al unui scaun cu rotile, se confruntă cu o problemă deranjantă de accesibilitate. Acesta  are în faţa casei o porţiune de aproximativ 400 metri de drum neasfaltat, netasat și neaccesibilizat care, nu doar că îi îngreunează accesul la strada principală, dar care, până în prezent, i-a adus şi pagube materiale semnificative, deteriorându-i două mijloace de deplasare adaptate. Asociația susține că a încercat, în baza dreptului de reprezentare a membrilor, să aibă un dialog cu primăria comunei, iar ulterior a trimis adrese din partea asociaţiei, solicitând rezolvarea problemei pentru persoana aflată în situația expusă mai sus însă această problemă nu a fost rezolvată, deşi s-au făcut lucrări de reabilitare pe străzile învecinate.

În decizia pe care a pronunțat-o în cauză, CNCD a ajuns la concluzia că aspectele sesizate constituie discriminare și a aplicat sancțiunea cu avertisment pentru partea reclamată UAT Comuna Schitu. Totodată, a recomandat părții reclamate să ia măsurile necesare în vederea în vederea facilitării și permiterii accesului persoanelor cu dizabilități conform prevederilor legale, până la demararea și finalizarea lucrărilor conform planurilor de achiziții publice.

În motivarea sa, CNCD a amintit că, referindu-se la situaţia persoanelor cu dizabilităţi, Comitetul European pentru Drepturi Sociale a statuat în mod constant că diferenţelor umane, într-o societate democratică, ar trebui să Ii se răspundă cu discernământ în vederea asigurării unei egalităţi reale şi efective. Discriminarea cuprinde şi situaţiile în care nu se iau în considerare toate diferenţele relevante sau atunci când nu se iau măsuri adecvate pentru a se asigura că drepturile şi avantajele disponibile sunt în mod specific accesibile tuturor persoanelor.

Totodată s-a subliniat faptul că orice furnizor de servicii, instituție publică sau autoritate ar trebui să dispună toate eforturile necesare pentru a se asigura că accesul și implicit integrarea acestor persoane cu asemenea nevoi speciale se realizează în mod efectiv. Din acest punct de vedere, Colegiul este de opinie că partea reclamată trebuie să depună diligențele necesare pentru a asigura accesibilizarea zonelor și căilor de acces în comună din punctul de vedere al accesului în spațiile care deservesc nevoilor beneficiarului petentei, persoană cu dizabilităţi. În acest sens se asigură accesul neîngrădit al persoanei cu handicap la mediul fizic, informaţional şi comunicațional și nu se îngrădește dreptul de mișcare, de autonomie și de integrare socială. Trebuie ca accesul persoanei cu dizabilități la instituții economice de stat sau private ori la instituții culturale, de divertisment sau evenimente ori unități care asigură servicii medicale sau alte servicii de sănătate să fie disponibil iar această persoană să poată participa la viața comunității din care face parte.

Persoanele juridice, furnizorii de servicii, inclusiv instituțiile publice și autoritățile, trebuie să manifeste exigenţă şi preocupare, având în vedere importanţa respectării principiul nediscriminării.

Or, aceștia trebuie să aibă în vedere această exigenţă pentru prevenirea oricăror posibile comportamente discriminatorii deoarece dreptul de a nu fi supus discriminării constituie unul dintre drepturile fundamentale într-o societate democratică, dreptul la egalitate constituind un drept cu aplicare imediată şi nu progresivă, având în vedere că discirminarea în sine este un afront adus demnităţii umane. Tratamentul discriminatoriu are de cele mai multe ori ca scop sau ca efect umilirea, degradarea sau interferenţa cu demnitatea persoanei discirminate, în mod particular, dacă acest tratament se manifestă în public. Tratând pe cineva mai puţin favorabil datorită unor criterii inerente sugerează în primul rând dispreţ sau lipsă de respect faţă de personalitatea sa.

(CNCD – Decizia nr. 603/28.07.2021)

Foto: Absolutvision, unsplash.com