Discriminare. Acces la servicii de transport

0
138

Principiul egalităţii între cetăţeni, al excluderii privilegiilor şi discriminării sunt garantate și în exercitarea dreptului la servicii de interes public.

Astfel, refuzul accesului unei persoane sau unui grup de persoane la serviciile oferite de companiile de transport în comun – prin avion, vapor, tren, metrou, autobuz, troleibuz, tramvai, taxi sau prin alte mijloace constituie contravenție, atunci când acest refuz are la bază unul dintre criteriile protejate de lege. 

Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării a statuat că refuzul conducătorului auto de taxi de a efectua o cursă pentru un copil cu o dizabilitate locomotorie, aflat într-un cărucior cu rotile, însoțit de mamă, constituie o faptă de discriminare directă, prin care s-a încălcat dreptul de acces la servicii în condiții de egalitate, potrivit art. 2 alin. (1) coroborat cu art. 10 lit. g) din OG. 137/2000, republicată.

CNCD a aplicat sancțiunea amenzii contravenționale de 10.000 lei față de S.C. TRANSRELAXA S.R.L. din Târgu Mureș, hotărârea fiind luată în data de 12 august 2020, cu unanimitate de voturi.