Suspendare permis de conducere. Instanța de judecată nu poate examina proporționalitatea sancțiunii.

0
189

Înalta Curte de Casație și Justiție a decis că, odată suspendat permisul de conducere, instanța de judecată nu poate dispune reducerea perioadei de suspendare ori înlăturarea măsurii.

Instanţa de judecată, învestită cu soluţionarea plângerii contravenţionale formulate împotriva unui proces-verbal de contravenţie, prin care s-a aplicat sancţiunea complementară a suspendării temporare a exercitării dreptului de a conduce un autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai, nu are posibilitatea să examineze proporţionalitatea acestei sancţiuni complementare.

Reamintim că încălcarea prevederilor OUG nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, altele decât cele care întrunesc elementele constitutive ale unei infracţiuni, constituie contravenţie şi se sancţionează cu avertisment ori cu amenda ca sancţiune principală şi, după caz, cu una dintre sancţiunile contravenţionale complementare.

Sancţiunile contravenţionale complementare au ca scop înlăturarea unei stări de pericol şi preîntâmpinarea săvârşirii altor fapte interzise de lege şi se aplică prin acelaşi proces-verbal prin care se aplică şi sancţiunea principală a amenzii sau avertismentului.

Sancţiunile contravenţionale complementare sunt următoarele:

  • aplicarea punctelor de penalizare;
  • suspendarea exercitării dreptului de a conduce, pe timp limitat;
  • confiscarea bunurilor destinate săvârşirii contravenţiilor prevăzute în prezenta ordonanţă de urgenţă ori folosite în acest scop;
  • imobilizarea vehiculului;
  • radierea din oficiu a înmatriculării sau înregistrării vehiculului.

Înalta Curte de Casație și Justiție, Recurs în interesul legii, Decizia 5/12.04.2021

Foto: Thái An pe Unsplash