Salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, corespunzător programului normal de muncă, se stabileşte prin hotărâre a Guvernului, după consultarea sindicatelor şi a patronatelor.
Salariul minim brut poate fi stabilit diferenţiat, pe criteriile nivelului de studii şi al vechimii în muncă.
De asemenea, prin derogare de la prevederile Codului muncii, se poate stabili un salariu minim pentru anumite sectoare sau industrii.
Începând cu data de 1 ianuarie 2022, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată poate fi aplicat pentru un salariat pentru o perioadă de maxim 24 de luni, de la momentul încheierii contractului individual de muncă. După expirarea perioadei respective, salariatul are dreptul la un salariu de bază superior salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată.
Aceeași regulă se aplică şi pentru salariatul plătit cu salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, care are deja încheiat un contract individual de muncă, perioada de maxim 24 de luni fiind calculată începând cu data de 1 ianuarie 2022.
În cazul în care programul normal de muncă al unui salariat este mai mic de 8 ore zilnic, atunci salariul de bază minim brut orar se calculează prin raportarea salariului de bază minim brut pe ţară la numărul mediu de ore lunar potrivit programului de lucru.
În situația în care un salariat este prezent la lucru, în cadrul programului stabilit, dar nu poate să îşi desfăşoare activitatea din motive neimputabile, acesta are dreptul de a primi un salariu brut lunar cel puţin egal cu salariul de bază minim brut pe ţară.
Pentru salariaţii cărora angajatorul le asigură hrană, cazare sau alte facilităţi, suma în bani cuvenită pentru munca prestată nu poate fi mai mică decât salariul minim brut pe ţară prevăzut de lege. Așadar, cheltuiele pe care angajatorul le suportă pentru asigurarea hranei, cazării sau a altor facilități se vor cumula cu cheltuielile legate de plata salariului minim.
Imagine: Mathieu Stern, unsplash.com