Lecții de vacanță

0
956

Începe vacanța. A două vară Covid, dar parcă diferită de prima. Aș numi-o vara sfârșitului de pandemie. Am chiar și argumente juridice. Ultimele prelungiri ale stării de alertă au relaxat treptat și prudent obligațiile și restricțiile specifice vremurilor.

Aștept momentul în care să ne putem exercita drepturile în deplinătatea conținutului acestora. Cu acest gând am trecut prin ultimele luni.

E o frenezie aparte zilele acestea. Vorbim de vacanță ca de o gură de libertate de care aveam prea mare nevoie după asfixia Covid. Vrem să fim împreună, să călătorim, să râdem la terasă, să dansăm aiurea. Vrem concerte. Vrem să putem sări în mașină sau în avion și să mergem unde ne-o trăsni, fără carantină, interdicții și planuri năruite.

Vacanța asta ne redă viața și speranța. Și, mai mult, dă conținut unor libertăți pe care ni le asumaserăm ca de nezdruncinat. Vom știi că actul cititului pe malul mării ar fi putut să nu mai fie, la fel ca și pierderea melancolică printre tablourile vreunui muzeu. Învățăm drept în direct, devenim cetățeni participând la jocul redimensionării drepturilor și libertăților noastre.

De aceea, vara asta în care ne vom bucura iar ar trebui să ne aducă mai aproape de cetate, să ne responsabilizeze, să planteze în noi acel grăunte de participare și „îmi pasă”. Și toate astea în timp ce ne bucurăm.