Impactul pandemiei asupra disparităților de gen

0
91

Parlamentul European a publicat mai multe infografice care ilustrează cum au crescut disparitățile de gen în UE pe timpul pandemiei.

La un an după izbucnirea pandemiei, consecințele sociale și economice ar putea antrena un efect de durată asupra egalității de gen, periclitând progresele făcute și împingând încă 47 de milioane de fete și femei sub linia sărăciei la nivel global.

  • mai  multe femei în prima linie a luptei cu Covid-19

Din cele 49 de milioane de lucrători în domeniul îngrijirii cei mai expuși la virus, în jur de 76% sunt femei.

Diferențe mari s-au înregistrat în Letonia, unde femeile constituie 88% din personalul medical, față de doar 53% în Malta.

  • nesiguranța locului de muncă pentru femei

Femeile sunt supra-reprezentate și în sectorul serviciilor, unde ating 84% din angajații între 15 și 64 de ani. Acest domeniu a fost puternic afectat de pandemie și se confruntă cu pierderi de locuri de muncă. De asemenea, carantina a afectat sectoare economice considerate tradițional „pentru femei”, cum sunt îngrijirea de copii, secretariatul și activitățile casnice.

  • creșterea violenței contra femeilor


În jur de 50 de femei își pierd viața urmare a violenței domestice în fiecare săptămână în UE, iar acest număr a crescut în perioada carantinei. Din cauza restricțiilor, victimelor le-a fost și mai greu să obțină ajutorul de care aveau nevoie.

În același timp, folosirea intensă a internetului pe timpul pandemiei a crescut violența online bazată pe gen, precum și abuzurile sexuale online împotriva copiilor și în special a fetelor.

Sursă foto: www.europarl.europa.eu/