Diferența de remunerare între femei și bărbați în UE

0
637

Potrivit unei analize a Parlamentului European, în UE femeile câștigă în medie cu 14% mai puțin decât bărbații.

Deși principiul remunerației egale pentru muncă egală a fost introdus în Tratatul de la Roma încă din 1957, diferența de remunerare între femei și bărbați persistă, în ultimii ani cunoscând doar ameliorări minore.


Diferența de remunerație între femei și bărbați este diferența dintre veniturile medii brute pe oră. Se bazează pe salariile plătite direct angajaților înaintea deducerii impozitului și a contribuțiilor la securitatea socială. În calcularea acesteia se iau în calcul numai companiile cu 10 sau mai mulți angajați. 

Diferențele între salarii variază în UE, cele mai mari fiind înregistrate în 2019 în Estonia (21,7%), Letonia (21,2%), Austria (19,9%), Germania (19,2%), Cehia (18,9%), Slovacia (18,4%) și Ungaria (18,2%). Cele mai reduse procente se întâlnesc în Polonia (8,5%), Slovenia (7,9%), Belgia (5,8%), Italia (4,7%), România (3,3%) și Luxemburg (1,3%).

Analiza subliniază că o diferență redusă de remunerare între femei și bărbați într-o țară nu înseamnă că egalitatea de gen este mai bine pusă în practică. În unele state membre diferența redusă se datorează unei participări reduse a femeilor pe piața muncii. Diferențele mari, în schimb, tind să fie legate de proporția mare a femeilor care lucrează cu normă parțială și concentrarea acestora într-un număr restrâns de profesii.

În plus, femeile sunt și discriminate la locul de muncă, fie că sunt plătite mai puțin decât bărbații cu aceiași calificare, care lucrează în aceleași condiții și categorii ocupaționale, fie că sunt retrogradate când se întorc din concediul de maternitate.

Foto: Dylan Gillis, Unsplash.com