Despre batardouri

0
473

Eram încă la grădiniță, aveam deci mai puțin de 6 ani, când, într-una din lungile plimbări cu mama de-a lungul vreunui curs de apă, m-a lovit curiozitatea.

Nu înțelegeam cum se pot construi picioarele de pod, fiindcă, nu-i așa, trebuie să plece din apă. Sunt înfipte cumva acolo, sunt aduse cu niște mașini mari, sau cum?

Am primit o explicație pe ton de poveste, despre cum se construiește un mic dig, pentru a seca locul unde se va face fundația piciorului de pod, cum se va turna betonul și tot ce va urma. Lumea copilăriei mele era plină de povești, deci povestea asta s-a integrat foarte firesc.

Atunci am aflat că digul acela se numește batardou și de atunci duc cu mine acest cuvânt. Nu l-am folosit prea des, fiindcă nu vorbesc despre construcții și chestii tehnice. Dar este un cuvânt care îmi amintește, chiar și acum, despre încrederea pe care am simțit-o din partea mamei când mi-a încredințat mie, un copil, un asemenea vocabular tehnic.

Nu eram vreo fetiță, așa, oarecare, care trebuia să-și vadă de-ale ei, ci un partener de discuție cu drepturi depline. N-am urmat vreo facultate tehnică, dar batardou-ul ăsta mi-a dat aripi să pot face orice mi-am dorit, să merg cu toată inima spre orizonturi oricât de îndepărtate, să mă bucur de toate drumurile care mi s-au deschis.

Educația este despre multă iubire și încredere.

😊 Batardou = Dig provizoriu așezat în amonte de diverse lucrări de fundații, reparații de poduri etc. pentru a seca terenul pe care se fac aceste lucrări. (DEX)

Foto: Dana Volosevici