Cotloane ale credinței

0
640

Mitropolia Moldovei și Bucovinei a publicat săptămâna aceasta „o serie de măsuri menite să protejeze, în condițiile actuale, sănătatea pelerinilor”. Astfel, încă de vineri, 8 octombrie, racla cu sfintele moaște a fost scoasă din Catedrala Mitropolitană și depusă în baldachinul special amenajat, unde va rămâne timp de o săptămână, până pe 15 octombrie. 

S-a creat un culoar unic de acces către sfintele moaște, pe unde va putea intra câte o persoană, la distanță una de cealaltă.

Credincioșii vor purta mască protectoare, iar cei care nu au una li se va oferi o mască de către voluntari.

Mă rog, și alte măsuri de acest fel.

Niciun cuvânt despre închinatul de acasă. Și tot așa, niciun cuvânt despre vaccin.

Respect profund dreptul fiecăruia de a crede, de a nu crede, de a se îndoi în credința sa. Nu știu însă dacă în vremurile astea credința trebuie „exercitată” doar prin prezență. Pe 1 octombrie incidența în Iași era de 5.05. Pe 7 octombrie ajunsese deja la 7.90. Vom vedea cât va fi săptămâna viitoare.

De-a lungul secolelor, în țările române biserica a fost factor de unitate, loc de cult și, în multe cazuri, un spațiu de cultură. De aceea mi-ar plăcea să își asume un rol activ în gestionarea pandemiei. Sunt multe urechi deschise mai degrabă la vocea bisericii, decât la alte discursuri publice. Instituția bisericii este, nu-i așa, și o instituție publică, susținută direct și indirect din banul public. Așadar o instituție cu responsabilitate față de cetățeni, în general, nu numai față de „pelerini”, „credincioși”, „închinători”, așa cum sunt numiți în comunicatul de presă citat.

Rămâne deci ca fiecare credincios să decidă singur, pentru sine, cum transmite Sfintei gândurile și respectul său.