A fost publicată legea care instituie amnistia fiscală pentru sumele rezultate în urma calificării ulterioare de către organul fiscal a sumelor reprezentând indemnizații sau orice alte sume de aceeași natură, primite pe perioada delegării, detașării sau desfășurării activității pe teritoriul altei țări, de către angajați ai angajatorilor români care și-au desfășurat activitate pe teritoriul altei țări.
Sunt vizate diferențele de obligații fiscale principale și/sau obligațiile fiscale accesorii, stabilite de organul fiscal prin decizie de impunere emisă și comunicată contribuabilului, aferente perioadelor fiscale cuprinse între 1 iulie 2015 și data intrării în vigoare a legii (03 aprilie 2022), și neachitate.
Anularea obligațiilor fiscale se efectuează din oficiu de către organul fiscal competent, prin emiterea unei decizii de anulare a obligațiilor fiscale, care se comunică contribuabilului. În cazul în care, anterior intrării în vigoare a legii, organul fiscal competent a emis, dar nu a comunicat decizia de impunere, aceasta nu se mai comunică .
Diferențele de obligații fiscale principale și/sau obligațiile fiscale accesorii stinse prin orice modalitate prevăzută de lege, se restituie contribuabililor, la cererea acestora. Termenul de prescripție a dreptului de a cere restituirea începe să curgă de la data intrării în vigoare a legii.
(Legea nr. 72/2022, pentru anularea unor obligații fiscale și pentru modificarea unor acte normative)
Imagine: Olga Delawrence, Unsplash.com