Pandemia și competențele de analiză a datelor

0
2031

Nu știu cât va mai dura pandemia, dar, după cum evoluează modul de reglementare a măsurilor pentru diminuarea impactului tipului de risc, popular numite „restricții”, estimez că poporul român va dobândi noi competențe.

Rutina zilnică: serviciu – cumpărături – acasă – plimbare de seară, va trebui adaptată în urma unei atente și scrupuloase analize a datelor oficiale referitoare la „incidența cumulată la 14 zile”. Trebuie să menționez că până ieri verificarea avea ca obiect „incidenţa cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile“, dar, din 11 martie și până în 26 ale aceleiași luni s-au făcut progrese dacă nu în materia modului de calcul, măcar a sintagmei folosite.

Odată verificată incidența cumulată la 14 zile, tot ce avem de făcut este să determinăm cum se derulează viață în funcție de următoarele praguri ale incidenței:

  • mai mică sau egală cu 1,5/1.000 de locuitori
  • mai mare de 1,5 şi mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori
  • peste 3/1.000 de locuitori
  • mai mică sau egală cu 3,5/1.000 de locuitori
  • sub 4/1.000 de locuitori
  • mai mare de 4 şi mai mică sau egală cu 7,5/1.000 de locuitori
  • mai mare de 4/1.000 de locuitori
  • mai mică sau egală cu 7/1.000 de locuitori
  • peste 7,5/1.000 de locuitori.

Fiecare dintre pragurile de mai sus este menționat în HG 293/2021 și este relevant pentru stabilirea anumitor măsuri.

Finețea cercetării științifice care a stabilit că unele măsuri trebuie raportate la 3/1.000, altele la 3,5/1.000 și altele la 4/1.000 nu poate să nu impresioneze. Cum impresionează și cele două praguri de 7/1.000 și  7.5/1.000, stabilite, desigur cu maximă rigurozitate.

Așadar, ziua nu poate începe decât cu stabilirea restricțiilor raportată la incidența cumulată, pentru a determina aspecte, de altfel, esențiale, precum între ce ore avem dreptul să circulăm, în ce interval funcționează magazinele, dacă avem sau nu șansa să ieșim la un restaurant cu prietenii. Și altele asemenea.

Dacă lucrăm în altă localitate decât cea în care avem domiciliul, cu atât mai bine. Mai mult exercițiu, mai profund procesul de învățare.

Dacă supermarketul la care vrem să mergem e situat, nefericitul, într-o comună limitrofă, încă un pic de studiu va fi necesar. Vedeți, așa se dobândesc competențele. Prin exercițiu zilnic, aplicat în toate.

Și pentru că e sâmbătă și afară e soare, nu voi discuta despre cum se complică lucrurile în cazul în care una dintre localitățile despre care am vorbit mai sus ar fi în carantină.

Noroc că n-am găsit vreun site public unde să putem verifica, pentru fiecare localitate în parte, care sunt măsurile ce trebuie respectate. Ar fi fost prea simplu și prea accesibil tuturor.

Spor la treabă!

Foto: Chris Liverani pe Unsplash.com