Regimul aplicabil pacienților SARS-CoV-2 asimptomatici

0
381

În condițiile în care crește numărul de cazuri de persoane pozitive SARS-CoV-2, Ordinul Ministrului Sănătății nr. 1321/2020 precizează că toți pacienții pozitivi SARS-CoV-2 se vor prezenta la spitale, unde vor fi evaluați prin teste biologice inflamatorii, hematologic, radiologic pulmonar/CT.

Chiar în lipsa simptomelor specifice, pacienții se vor interna în unități medicale de izolare și tratament. Ordinul face distincție între pacienții asimptomatici cu și fără factori de risc.

  1. Astfel, pacienții asimptomatici, fără modificări biologice, hematologice radiologice și fără factori de risc se vor transfera ori interna în unitățile de izolare și tratament pentru 48 de ore.

Pacienţii asimptomatici pot fi externaţi, după 48 de ore de la internare, după o evaluare clinică şi paraclinică, cu condiţia izolării la domiciliu, la locaţia declarată de persoana izolată sau la o locaţie alternativă ataşată unităţii sanitare până la împlinirea celor 14 zile de la momentul internării.

Pacienţii care au fost diagnosticaţi cu forma asimptomatică de infecţie cu SARS-CoV-2 nu mai necesită testare după 14 zile de la diagnosticul iniţial.

Aceştia pot desfăşura activităţile curente şi profesionale cu păstrarea distanţării şi purtarea măştii acasă şi la locul de muncă pentru încă 10 zile.

Monitorizarea stării de sănătate a pacientului pe perioada izolării la domiciliu sau la locaţia declarată de persoana izolată se face de către medicul de familie, zilnic, prin sistemul de telemedicină.

Pentru pacienţii care nu sunt înscrişi pe lista unui medic de familie, monitorizarea zilnică este efectuată de către direcţia de sănătate publică judeţeană şi a municipiului Bucureşti.

  • Pacienții asimptomatici, cu factori de risc vor fi transferați în spitale de faza a II-a sau în spitale suport.

Pacienţii asimptomatici cu factori de risc pot fi externaţi după minimum 10 zile de la internare.

Testarea de control se va efectua în ziua a 8-a de la internare.

Pacienţii asimptomatici care sunt pozitivi la testul de control pot fi externaţi după 10 zile, dacă medicul curant consideră oportun pe baza criteriilor clinice, cu condiţia izolării la domiciliu sau la locaţia declarată de persoana izolată până la împlinirea celor 14 zile ale perioadei de izolare care decurge de la momentul internării (respectiv 4 zile de la externare).

Pacienţii asimptomatici care sunt negativi la testul de control pot fi externaţi după 10 zile, fără a fi necesară izolarea la domiciliu sau la locaţia declarată de persoana izolată.

Monitorizarea stării de sănătate a pacientului pe perioada izolării la domiciliu sau la locaţia declarată de persoană se face de către medicul de familie, zilnic, prin sistemul de telemedicină.

Pentru pacienţii care nu sunt înscrişi pe lista unui medic de familie, monitorizarea zilnică este efectuată de către direcţia de sănătate publică judeţeană şi a municipiului Bucureşti.

În cazul pacienţilor cu afecţiune renală care necesită dializă, aceştia vor fi menţinuţi internaţi până la 14 zile în vederea asigurării accesului la dializă (procedură care nu poate fi efectuată în condiţii de izolare la domiciliu).

Notă: Ordinul Ministrului Sănătății nr. 1.321 din 22 iulie 2020 pentru aprobarea planurilor privind modalitatea de aplicare de direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti, de Institutul Naţional de Sănătate Publică,  precum şi de unităţile sanitare a măsurilor în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic de infectare cu virusul SARS-CoV-2 a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 651 din 23 iulie 2020.