Persoane care sosesc în România. Zona verde, zona galbenă și zona roșie

0
535

Încadrarea țărilor/teritoriilor de risc epidemiologic se face, potrivit noilor reglementări,  în funcție de rata cumulată de incidență a cazurilor noi de îmbolnăvire din ultimele 14 zile raportată la 1.000 de locuitori.

Clasificarea se realizează în 3 categorii astfel:

  • Zona Verde –rata cumulată de incidență a cazurilor noi de îmbolnăvire din ultimele 14 zile raportată la 1.000 de locuitori este mai mică sau egală cu 1,5.

Pentru persoanele care sosesc din această zonă nu se instituie măsura carantinei (indiferent dacă sunt vaccinate/prezintă test PCR negativ).

  • Zona Galbenă – unde rata cumulată de incidență a cazurilor noi de îmbolnăvire din ultimele 14 zile raportată la 1.000 de locuitori este cuprinsă între 1,5 și 3 la 1.000 de locuitori

Pentru persoanele care sosesc din această zonă se instituie măsura carantinei la domiciliu, la locația declarată sau spațiul special destinat pentru o perioadă de 14 zile, cu excepția celor care:

  • au efectuat vaccinul împotriva virusului SARS-CoV-2, inclusiv cea de a 2-a doză pentru tipurile de vaccin care se administrează în două doze și pentru care au trecut cel puțin 10 zile până la intrarea în România;
  • prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul național (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii).
  • Zona Roșie – unde rata cumulată de incidență a cazurilor noi de îmbolnăvire din ultimele 14 zile raportată la 1.000 de locuitori este mai mare sau egală cu 3 la 1.000 de locuitori.

Pentru persoanele care sosesc din această zonă se instituie măsura carantinei la domiciliu, la locația declarată sau spațiul special destinat pentru o perioadă de 14 zile, cu excepția celor care :

  • au efectuat vaccinul împotriva virusului SARS-CoV-2, inclusiv cea de a 2-a doză pentru tipurile de vaccin care se administrează în două doze și pentru care au trecut cel puțin 10 zile până la intrarea în România.

Există de asemenea o serie de excepții de la măsura carantinării, care se aplică și pentru persoanele care sosesc în România din zona galbenă și pentru cele care sosesc din zona roșie.

Foto: Brett Zeck pe Unsplash