Date personale. Identitatea persoanei care creează un cont pe o platformă online

0
444

Autoritatea națională de supraveghere a efectuat o investigatie la un operator, având ca obiect verificarea modului de respectare a prevederilor legale privind prelucrarea datelor personale, în contextul primirii unei plângeri de la o persoană vizată ale cărei date cu caracter personal, inclusiv imagini, au fost prelucrate fără consimțământ de către deținătorul unui site de dating.

Persoana vizată a susținut că i-au fost prelucrate datele în legătură cu un cont creat pe un site de dating, deși nu ea crease acest cont. De asemenea, persoana vizată a arătat că deținătorul site-ului nu a dat curs solicitării de ștergere a datelor personale și a contului de pe site.

În urma investigației efectuate, Autoritatea națională de supraveghere a constatat săvârșirea faptei de prelucrare nelegală a datelor cu caracter personal, întrucât operatorul nu a făcut dovada că a obținut consimțământul expres și neechivoc al persoanei vizate pentru prelucrarea datelor sale cu caracter personal prin intermediul site-ului deținut de acesta.

Pentru faptele constatate operatorul a fost sancţionat contravenţional, procesul-verbal de sancţionare fiind contestat la instanţa competentă.

Instanța de judecată a arătat că, pentru a determina dacă o persoană are calitatea de persoană ale cărei date sunt prelucrate, implicit, trebuie stabilită identitatea persoanei care furnizează datele la momentul creării contului; aceasta întrucât orice individ, la un moment dat, poate furniza date personale care nu îi aparțin.

Instanța a sancționat faptul că  proprietarul site-ului de dating a rămas indiferent la sesizarea unui terț, care s-a dovedit a fi chiar persoana reprezentată în contul de pe platformă, în contextul în care contul creat conținea fotografiile acesteia, iar detaliile personale cuprindeau date cu privire la orientarea sexuală și constituția corpului.

De asemenea, instanța a cenzurat faptul că proprietarul site-ului de dating a ignorat cu ușurință o serie de obligații cu privire la colectarea și prelucrarea datelor cu caracter personal, care au avut ca efect atât înfrângerea dreptului asupra manipulării acestora, cât și lezarea demnității individului.

Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, Raport Anual 2019, p. 57-59

Sursă foto: unsplash.com