Bunul simț civic

0
228

Cum aș fi putut rata subiectul fierbinte al acestei perioade? Cum, când, unde începe școala.

Nu vi se pare că până și alegerile locale au pălit în fața acestui subiect? Discursuri electorale am mai auzit, dar școală în pandemie n-am mai deschis până acum.

Ca în orice subiect fierbinte, opiniile sunt ferme și rostite cu glas înțepat. Rămân la un ton calm câteva voci care nu atrag atenția și care, în general, aparțin specialiștilor în educație. Ei n-au găsit rezolvarea perfectă a problemei, încă mai au de analizat câteva ipoteze, așteaptă ancheta epidemiologică de la DSP. Așa cum scrie și în actele normative în vigoare, de altfel.

Dar cine are nevoie de specialiști în educație când este vorba despre învățământ? Indiferent de pregătire și de gradul de înțelegere a subiectului în discuție, năvălim pe google, înghițim pe nemestecate niște frânturi de fraze aruncate de te miri cine pe net și dăi, nene, cu opinia.

Share-uim și niște articole cu poze relevante, să se vadă că și la alții este exact cum zicem noi că trebuie. (Articolele fără poze nu contează, că trebuie citite și nu e timp de asta).

Orice opinia ai avea, trebuie exprimată cu indignare. Merge perfect și un „Numai la noi se poate așa ceva”, urmat de un oftat lung și/sau de ochi dați peste cap.

În tot acest timp în care explodăm  opinii și soluții, avem grijă să nu ne implicăm în niciun fel. Rămânem la stadiul de nemulțumire superioară.

N-avem timp să dăm o mână de ajutor la școală. Nici să cumpărăm o carte de povești pentru copilul ai cărui părinți sunt în șomaj de la începutul pandemiei. Nici să ascultăm cuminți, de la început până la sfârșit un discurs valabil despre educație.

Habar n-avem ce înseamnă școală online. Dar fie o propovăduim, fie suntem absolut împotrivă.

Nu ne interesează opinia autorităților sanitare, că oricum sunt niște incompetenți și niște corupți.

Despre legi s-a spus de atâtea ori că-s prost făcute.

Și tot așa.

Ce-ar fi dacă am pune un pic de structură în discurs? Dacă ne-am informa din surse validate științific, dacă am cere opinia specialiștilor – în educație, în IT, în sănătate? Dacă pentru o clipă am avea un pic de bun simț și de simț civic. Dacă am mai și asculta? Dar pentru asta ne trebuie educație, nu?

Foto: Unsplash.com,  joanna-kosinska-1_CMoFsPfso-unsplash.jpg