Articol de presă. Libertate de exprimare versus drept la demnitate

0
190

Colegiul director al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, întrunit în ședința de soluționare a petițiilor din data de 16 decembrie a hotărât că articolul cu titlul „Satana în sutană” scris de Cristian Tudor Popescu și publicat la data de 28.10.2020, pe portalul www.republica.ro, depășește limitele libertății de exprimare și reprezintă faptă de discriminare, încalcă dreptul la demnitate conform art. 2 alin. (1) și art. 15 din O.G. 137/2000, republicată.

Față de cele de mai sus, Colegiul a decis aplicarea sancțiunea amenzii contravenționale de 5.000 lei față de Cristian Tudor Popescu.

Hotărârea a fost adoptată cu 5 voturi pentru, 2 voturi împotrivă și 1 abținere.

Cristian Tudor Popescu a precizat, în articolul „Amendă pentru adevăr”, publicat pe portalul www.republica.ro că „Nu numai că această decizie o consider nedreaptă și fără obiect, întrucât n-am comis nicio discriminare, dar mă simt discriminat eu de către CNCD, în calitate de cetățean cu drept de liberă exprimare. Sunt amendat pentru că am formulat critic, satiric, fără menajamente, un adevăr peremptoriu: afirmația patriarhului Daniel „Mutat moaște sf. Dimitrie dintr-o biserică în alta, a căzut comunismul în 1989” este politică, emisă în campania electorală și constituie „o minciună în falș” – adică folosirea cu rea-credință a unui fals pentru inducerea în eroare a unor oameni. Totodată, este o jignire incalificabilă la adresa tuturor celor care au luptat și au fost uciși pentru ca regimul comunist din România să se prăbușească.”

Photo by Marcus Wallis on Unsplash