2025, mâine

0
916

Organizația World Economic Forum a publicat recent un raport privind viitorul locurilor de muncă, în care analizează tipurile de locuri de muncă și de abilități care vor corespunde evoluției pieței și societății. Mai clar, ce profesii și ce tipuri de salariat vor face față viitorului.

Într-o statistică întocmită pe baza răspunsurilor angajatorilor, abilitățile principale ale salariatului anului 2025 ar fi gândire analitică și inovație, învățare activă,  rezolvare complexă a problemelor, gândire critică, creativitate, originalitate și inițiativă,  leadership și influență socială,  utilizarea, monitorizarea și controlul tehnologiei, proiectarea și programarea tehnologiei, reziliență, toleranță la stres și flexibilitate, rezolvare de probleme și idei, inteligență emoțională, orientare către utilizator și către servicii, analiza și evaluarea sistemelor, persuasiune și negociere.

Nu vă grăbiți să acuzați școala. Are și ea, desigur, minusurile ei.

Dar din lista de mai sus, o mare parte a abilităților se construiesc sau, din contră, se îngroapă, în familie. Copiii care sunt priviți ca simple mașini de învățat, care înghit zilnic „faci ce-ți spun eu” și „de unde ai mai venit și cu prostia asta”, copiii ignorați, amuțiți nu vor fi mâine ași în leadership, persuasiune ori negociere.

Școala, desigur, ar trebui să arunce și ea un ochi pe raportul WEF. Schimbările prognozate sunt semnificative, iar școala nu formează pentru azi, ci pentru mâine. Un mâine care provoacă sistemul de învățământ, obișnuit să se ascundă în spatele imperativului magister dixit.   

Angajatorii, la rândul lor, sunt încurajați să-și „crească” salariatul anului 2025. Este un moment în care formarea profesională pare a fi mai necesară ca oricând.

În fine, pentru salariatul de azi și de mâine raportul poate fi un bun ghid de orientare în carieră. Să nu lăsăm ca viitorul să ni se întâmple, ca un accident nefericit, imposibil de controlat ori prezis.

Pandemia ne-a țintuit cumva în prezent, să numărăm cazuri, să dezbatem legalitatea și oportunitatea măsurilor luate, să trăim în reacția la ea. Dar, în același timp, efectele pandemiei pe piața muncii, în educație, în societate se produc într-un mod măsurabil.

Viitorul vine mâine, negreșit, chiar dacă am fost prea ocupați să-l primim cum se cuvine.

Photo by Testalize.me on Unsplash