Tendințe în evoluția activității economice în perioada decembrie 2020 – februarie 2021

0
160

Potrivit estimărilor din luna decembrie 2020, în activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni scădere a volumului producţiei (sold conjunctural -38%). Managerii estimează scădere a numărului de salariaţi (sold conjunctural -19%). În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează relativă stabilitate a acestora (sold conjunctural +1%).

În sectorul comerţ cu amănuntul managerii au estimat pentru următoarele trei luni, tendinţă de scădere moderată a activităţii economice (sold conjunctural -11%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra relativă stabilitate (sold conjunctural +2%). Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni creștere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +9%). Managerii societăţilor comerciale estimează creștere moderată a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +13%).

În privința serviciilor, conform estimărilor din luna decembrie 2020, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte scădere în următoarele trei luni (sold conjunctural -17%). Dintre activitățile care vor înregistra scădere accentuată se numără cele ale hotelurilor și ale altor facilități de cazare (sold conjunctural -57%) și activitățile de jocuri de noroc și pariuri (sold conjunctural -56%). În sectorul de servicii se estimează o scădere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural -6%). Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de scădere moderată (sold conjunctural -11%).

Notă: Soldul conjunctural indică percepţia managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care NU trebuie confundată cu ritmul creşterii sau scăderii oricărui indicator statistic produs de INS. Soldul conjunctural procentual este obţinut ca diferenţă între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negativă.

Sursă foto: Mathieu Stern pe Unsplash