Oameni și roboți

0
485

Aș zice că știrea săptămânii a fost listarea la bursa din New York a UiPath, o firmă născută în România.

„Ziua de astăzi marchează o etapă majoră pentru UiPath. În urmă cu șase ani, compania noastră era formată din 10 persoane care lucrau într-un mic apartament din București. Acum, suntem o afacere multinațională care operează în aproape 30 de țări și una dintre companiile de enterprise software cu cea mai rapidă creștere din istorie.”

Daniel Dines, cofondator al UiPath, a relatat în diverse ocazii că drumul a fost lung și adesea sinuos. Că ideea inițială a fost un eșec, dar că au continuat. Au deschis ochii la cerințele pieței, ale clienților, au privit spre viitor.  

Povestea UiPath s-a scris cu încredere și stăruință. Ar trebui studiată la școală, fiindcă s-a născut în timpuri pe care le-am trăim și putem urmări pas cu pas evoluția acesteia.

În același timp în care România era guvernată prost, în același cadrul legal șchiop, cu aceeași funcționari imperfecți și în aceeași țară de la capăt de Europă, s-a putut construi și reconstrui un business care are un succes recunoscut pe o bursă care stabilește trenduri.

Dincolo de tehnologie, UiPath crede și promovează capacitatea de creație a ființei umane. Fiindcă liderul mondial în domeniul automatizărilor software furnizează soluții care eliberează salariații de sarcinile repetitive pentru a se putea ocupa de activități care implică analiză și creativitate.

Cu ocazia listării UiPath la bursa din New York, preocuparea noastră principală a fost să citim cifrele care reprezintă averea lui Daniel Dines, noul „cel mai bogat român”. Am pierdut din vedere însă chiar mesajul UiPath – orice mașină poate citi cifre, așa că ființa umană trebuie să ceară mai mult de la sine.

Poate că am putea marca momentul listării UiPath ca un semnal transmis către școală, către părinți, către societate: oameni buni, e timpul să fim mai mult decât simpli cititori de cifre și litere.